Oruç ayeti geldiğinde, bununla bütün Müslüman-ı lara orucun farz olduğu anlaşılmıştı. Fakat bir kimse oruç-[ ili öldüğünü unutarak bir şey yer ve içerse durumun ne olacağı ayette açıklanmamıştı. Bir gün ashabdan biri, oruçlu olduğunu unutarak bir şey yemiş ve orucunun bozulup bozulmadığını orucun hangi hallerde bozulduugnu islami sohbette inceliyoruzPeygamber den sormuştu. Peygamber Efendimiz buna:
de öyle kiliniz’’ buyurdu. Bütün ömürleri boyunca, bu- i gün bildiğimiz belirli vakitlerde ve yine bildiğimiz şekil- \ de kendisi namaz kılmışsa, ashab da öylece kıldılar. Böy- \ lece de namaz, daha sonraki Müslümanlara nakledilmiş I oldu.
Kuran’ın birçok ayetinde, Peygamberimizin söz ve | davranışlarının Müslümanlara örnek oiduğü gösterilmiş- * tir; Haşr Suresi’nin 7. ayetinde şöyle buyuruluyor: “Peygambersize ne verdiyse onu alın, size neyi ya- j sakladıysa ondan sakının.”
Nisa Suresi’nin 59. ayetinde ise, Allah’a itaatten son- j ra Hz. Muhammed (S.A.v.)’e itaat emredilmektedir.
“Ey inananlar! Allah’a itaat edin ve Resul e itaat-edin.’’ 11
Aşağıdaki ayette ise, Allah tarafından seçilmiş örnek! bir toplum lideri olarak Hz. Muhammed’in söylediği her şeyin Allah’tan aldığı vahiy doğrultusunda olduğu, anlamsız olmadığı gösterilmiştir:
“O, havadaniboş şeyler) konuşmaz. O, kendisine vah-yedilenden başka bir şey değildir.”islami sohbet (Necm Suresi: 3-4). „ Aşağıda geçen olay da, Muhammed (S.A.v.)’in her söy-;l lediği sözün Allah rızasına uygun olduğuna ve gerçek ol- $ mayan hiçbir sözünün bulunmadığına işaret etmektedir: f Abdullah b. Amr b. el-As, Hz. Peygamberin bütün söy-ledikierini yazmayı alışkanlık haline getirmiştir. Bir gün arkadaşları ona serzenişte bulundular ve dedilşr ki: “Peygamber de nihayet bir insandır,islami sohbet bazen neşeli ve sakin, bazen de öfkeli olabilir. Ağzından çıkan her sözüm herhangi bir seçim yapılmaksızın yazılması herhalde doğru değildir.”
Bunun üzerine Abdullah islami sohbet, Resulullah’a gitti ve bütün söylediklerini yazıp yazamayacağını sordu. Resulullah buna “Evet” cevabını verdi islami sohbet. Abdullah, emin olmak için yeniden sordu:
“Neşeli ve sakin ya da öfkeli ve üzüntülü olduğunuz zaman da yazabilir miyim?”
Bunun üzerine Resulullah şu cevabı verdi:
“Elbette! Allah hakkı için söylüyorum ki, bu ağızdan dışarı yalan olan bir şey çıkmaz.”