Peygamber in görevi ve
sünnetin yeri
Bazı kimseler sünnetin Müslümanlıktaki yerini ve önemini bilmedikleri için ona değer vermek istemezler. Bu gibi kimseler bir şey söylendiğinde hemen, “Bu Kuran’-da var mı?” diye sorarlar. Bu düşüncenin yanlışlığını göstermek için önce Peygamberin görevini bilmek zorundayız. Bunları islami sohbet odalarında inceliyoruz
a) Kuran-ı Kerim kendisine nasıl vahyolunduysa, onu öylece insanlara ulaştırmak.
b) Kuran-ı Kerim’i açıklamak ve tefsir etmek.
Bilindiği üzere Kuran, insanın gerek Rabbine, gerek
İnsanlara olan özel ve genel ilişkilerine dair her şeyle ilgili hükümler koymuştur. Hz. Peygamber de bunu nasıl aldıysa, öylece insanlara tebliğ etmiş, ulaştırmıştır. Fakat düşünmek gerekir ki, Kuran, her türlü ayrıntıyı içine alan bir kitap değildir. Aksine, o her şeyin temel ilkelerini koymuştur. işte bu ayrıntılar, islami sohbet Peygamberimizin sünnetinden çıkarılır. Nitekim o, sözleri ve uygulamalarıyla Kuran’ı açıklamış ve anlaşılması güç görünen ayetleri tefsir ve açıklamalar yaparak anlaşılır hale getirmiştir.
Peygamberimizin ashabı, din konusundaki her şeyi islami sohbet başta Kuran’dan alırlardı. Fakat Kuran’da açık bir hüküm bulamadıklarında, ya da benzeri bir olayla ilgili bir hükmün o olaya nasıl uygulanacağında şüpheye düştüklerinde, Peygamberimize sorarlardı islami sohbet. Peygamberimiz de onlara cevap verir, anlamakta güçlük çekilen konuları on-|ltra açıklardı. Burada birkaç örnek verelim: