NEDEN BERAT GECESİ BELLİ KADİR GECESİ GİZLİ
Bâzıları; “Allahu Teâlâ Hazretleri’nin Kadir gecesini gizli bırakmasının, tam belli etmemesinin hikmeti, Kadir gecesinin rahmet, afiv ve cehennemden âzad olmaya mahsus bir gece olması; eğer bu gece belli olursa kullar ümitlerini tek bir geceye hasrederek yalnız bir gecede kurtulurum diye diğer geceleri ihmal etmemesi içindir.” demişlerdir islami sohbet .
BEŞ ŞEYDEN ÖNCE…
“Beş şey gelmeden evvel beş şeyi ganimet bil; yani, ihtiyarlamadan, âciz ve zayıf duruma düşmeden evvel gençliğini, hasta olmadan evvel sıhhatini, fakir olmadan evvel zenginliğini, işin gücün çoğalmadan evvel boş vaktini, ölmeden evvel hayatını ganimet bil.”
Hz. Ömer r.a.
Resûlullah sallâllahu aleyhi ve sellem:
“Şaban’ın onbeşinci gecesi olduğunda Allahu Tealâ Hazretleri islami sohbet insanların hallerino göre muamele eder: Mü’minleri mağfiret eder, suçlarından affeder’ Kafirlere ise mühlet verir, cezalarını çabuklaştırma/. Kiri tutan ve hased edenleri ise, bu kötü huylarını tork edinceye kadar kendi halleri üzerine bırakır.” buyurmuştur islami sohbet .
RIZIKLAR: MİKÂİL A.S.
AMELLER: İSRAFİLA.S.
HARB VE ZELZELE : CEBRAİL A.S.
ECELLER: AZRAİL A.S.
Bu mübârek gece, İslâm’ın doğuşundan bu yana kutla-nagelen bir gecedir. Yukarıda metin ve kısa meâl-i âlisini vermiş olduğumuz Âyet-i Celîle ve aşağıda işâret edeceğimiz Hadîs-i Şerifler bu gecenin kutsî bir gece olduğuna işâret etmektedir.
“(O bir gecedir ki) her hikmetli iş nezdimizden bir emir ile o zaman ayrılır.”
Bu Âyet-i Celîleyi tefsir eden müfessirlorimizden bazıları her işin ayrıldığı bu gecenin “Berat gecesi” olduğunu söylemişlerdir.
MntmlA Ibn-i Abbas (r.a.) der ki:
“fîannb-ı Hakk’ın bütün kazâları, Şa’ban ayının Hpşlnd gecesinde memur meleklere teslim edilir.”
I tn/ılarına göre de:
1 “Emirler Berat gecesinde Levh-i Mahfuz’dan Berat ge-• ‘lininde istinsâha başlanır. ‘Kiramen Kâtibin’ olan melekler bu geceden gelecek seneye kadar olan vak’aları yazarlar… Hı/ıklara âit olan nüsha Mikâil (a.s.)’a, felâketlere âit nüsha Cnbrâil (a.s.)’a, ibadetlere âit nüsha Isrâfil (a.s.)’a, ninnilerle ilgili nüsha da Azrâil (a.s.)’a teslim olunur islami sohbet .