icma kelimesi, ittifak, birleşme, görüş birliği gibi anlamlara gelir. İslam hukuku ve diğer islami ilkelerin dört ana kaynağından biri olarak, zekâ ve ilmi otoriteleri sayesinde kişisel bîr kanaate varma yeteneğine sahip kişilerin (müctehitlerin), dinle ilgili bir meselede görüş birliğini ifade eder. Bu şekilde tespit edilen her mesele, İslam hükümlerine dahil edilir. Artık üzerinde düşünce birliğine varılmış her hüküm, gerek içinde bulunulan zamanlar, islami sohbet gerek gelecek zamanlar için birer delil oluştururlar. (sohbet odaları)
icma, yani dini bir hükümde görüş birliği için belirli bir meclis yoktur. Bu mekanizma, adeta kendiliğinden ve otomatik bir biçimde işler. Bir konuda bilgisiz halkın (avamın) birleşmesi icma sayılmaz. Ayrıca, Kuran ve sünnette açıkça belli olan bir konuda da icma mümkün değildir. inanca ilişkin bir konuda da icma olmaz.
icmada, bu birleşmeye katılmayan bazı kimseler olabilir. Ama çoğunluğun görüşü esas olduğu için, bu çoğunluğun yanında adeta görünmeyen bazı islami sohbet kimselerin görüşü icmaya engel olmaz, icma konusunda özellikle zikredilen şu iki hadisi buraya alıyoruz: ( islami sohbet )
“Benim ümmetim, hata üzerinde birleşmez.” islami sohbet “Müslümanların güzel gördüğü şey, Allah yanında da güzeldir.”