Zerr Gifârî adlı sahabenin şu sözleri, bu büyük çabanın güzel bir örneğidir:
‘Kılıcı enseme dayasanız ve ben de Allah Resulü nden duyduğum bir sözü, başım kesîilnceye kadar söyleme-, islami sohbet ye zaman bulacağımı bilsem, o sözü mutlaka size yetiştiririm.”
Peygamberimizin ashabı, hadis-i şerifleri bir yere toplamadan, ağızdan ağıza naklederek yayıyorlardı. Sözgelimi, Ebû Hüreyre, Hz. Peygamberden 5 bin 354 hadis rivayet etmiş ve bunları 800’ün üzerinde insana ezberlet-miştir. Ebû Hüreyre şöyle demiştir: ( islami sohbet )
“Peygamber’den benim kadar hadis ezberleyen olmamıştır. Yalnız Abdullah b. Ömer var. Çünkü o yazardı, ben yazamam.”
Sahabe döneminden sonra ve özellikle İslam fetihleri genişledikçe islami sohbet , peygamberimizin ashabı çeşitli bölgelere yayılıyor ve sayıları da giderek azalıyordu, sahabelerde bulunan hadisleri toplamak için büyük bir çaba başladı.
Bu çabayı gösterenler, Peygamber Efendimizi görmeyenler, ama onu görmüş olan sahabeyi yetiştirmiş olan Tabiin dönemi Müslümanlarıdır. Bu insanlar, o dönemin ağır seyahat şartlarına göğüs gererek bazen tek bir hadis-i şerifi güvene layık bir kişinin ağzından duymak için İslam ülkesinin doğusundan batısına, güneyinden kuzeyine dolaşıyorlardı. ( islami sohbet )
Hadise karşı bu kadar değer veren Müslümanlar islami sohbet içinde daha sonraları bütün hadisleri bir araya getiren bilginler çıkmış ve özellikle Kütüb-ü Sitte adı verilen altı tane doğru (sahih) hadis kitabında bunlar biraraya getirilmiştir.